O liberecké urážce dětí, rodičů a škol a Langrově výzvě k udavačství

7. 01. 2016 23:20:34
Dnes jsem si se zděšením přečetl otevřený dopis náměstka primátora Ivana Langra ředitelům základních škol ve městě Liberci.

Lze jistě pochopit, že situace, ke které dochází v souvislosti se zápisy do prvních ročníků základních škol, přidělává panu náměstkovi řadu starostí a nachází se v situaci, která rozhodně není záviděníhodná a kterou objektivně řečeno nezavinil. Navíc možnosti krátkodobých řešení jsou ze strany města velmi omezené. A nejspíš proto pan náměstek dnes uveřejnil výše zmíněný dopis.

Ani mně se nelíbí, že dochází k takzvané spádové turistice, kdy rodiče, kteří chtějí, aby jejich dítě chodilo do konkrétní školy, účelově mění místo trvalého pobytu dítěte. Ale takový systém správních řízení zápisů do základních škol zkrátka je. Umožňuje rodičům, kteří tyto kroky chtějí podniknout, aby tak učinili a může se nám to nelíbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co s tím právě teď, pár týdnů před zápisy můžeme dělat. Na druhou stranu nazývat takové jednání deviantním a prokorupčním je přeci jen trochu silná káva. Výše uvedení rodiče totiž nedělají nic jiného, než že využívají nedokonalostí systému a poměrně racionálně se snaží své dítě umístit do školy, která je z jejich pohledu pro jejich dítě nejlepší (bez ohledu na to, zda tomu tak ve skutečnosti je). To, že tímto jednáním nedávají svým dětem příliš dobrý příklad, kdy se snaží „vyčůrat“ se systémem, je fakt, ale na druhou stranu nazývat je proto devianty je přeci jen trochu zahranou a prokorupčního v tom opravdu nic nevidím. Ale nejspíš mi to protikorupční specialisté ze Změny pro Liberec náležitě vysvětlí.

Ve výše zmíněném ohledu je otevřený dopis pana náměstka nejspíš přehnanou reakcí a urážkou mnoha rodičů od člověka, který je z objektivních důvodů pod tlakem a já si docela dobře dovedu představit, jak se cítí. Co mne ale v dopisu náměstka Langra opravdu nadzvedlo je jeho výzva ředitelům škol, aby dávali v případech, kdy zjistí, že mají rodiče jiné trvalé bydliště než jejich děti, podnět sociálně- právní ochraně dětí (OSPOD). To je něco pro mne natolik nepřijatelného, že se mi ani nechce věřit, že je něco takového 26 let od roku 89 vůbec možné. Pan náměstek vyzývá ředitele škol, aby udávali rodiče státnímu úřadu, který primárně slouží k ochraně týraných dětí a dětí v nepříznivých sociálních podmínkách, za to, že dělají pro své děti to, co si myslí, že je pro ně nejlepší. Vyzývá ředitele škol k tomu, aby tento úřad zneužívali k řešení problému, který je problémem školského systému ČR a města Liberce jako zřizovatele škol. Vyzývá je k tomu, aby se stali udavači a vytváří atmosféru strachu a zastrašování. Navádí tím i další nepřející lidi, zatrpklé sousedy, naštvané známé či kohokoli, komu může být kterýkoli z uvedených rodičů trnem v oku, aby této situace využili a poštvali proti zmíněným rodičům státní autoritu. A především vyzývá ředitele k tomu, aby vystavili děti nepříjemným situacím, kdy budou traumatizovány nepříjemnými dotazy sociálních pracovníků a už v raném věku zcela zbytečně přijdou do styku s něčím, co jejich zdravému a úspěšnému rozvoji vůbec nepomůže. A proč? Protože si město potřebuje vyřešit svůj problém. Jak znám většinu ředitelů základních škol, tak pevně věřím, že jsou to především špičkoví pedagogové a jako takoví, zcela jistě neudělají nic, co by mohlo poškodit především děti. A proto chci doufat, že na výzvu pana náměstka nebudou slyšet.

Snad tato výzva k udavačství nepadne na úrodnou půdu a snad bude moci sociálně-právní ochrana dětí dál dělat svojí práci, ke které je určená a nestane se nástrojem buzerace a perzekuce rodičů dětí, které reálně ohroženy nejsou...

Autor: Ondřej Červinka | čtvrtek 7.1.2016 23:20 | karma článku: 27.35 | přečteno: 1835x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Liberec

Jiří Stehlík

Chalupaření a kšeft - aneb "kdo dlouho líhá ten houby mívá" 2.část

Dnes o začátcích chalupaření v pohraničí, které opuštěné objekty doslova zachránilo a čím se vzdálenosti za rekreací překonávali .

27.12.2022 v 23:40 | Karma článku: 11.10 | Přečteno: 263 | Diskuse

Jiří Stehlík

chalupaření a kšeft - aneb "kdo dlouho líha ten houby mívá" 1.

Povídání o tom, jak to je ,ale hlavně o tom jak to bylo a jak se žije a jak se žilo co moje paměť sahá. Nejsem sice kmet věkem, padesát let mám za pár, ale hodně toho pamatuju mnohé pro zasmání,ale i pro poučení a rád se podělím.

27.12.2022 v 9:06 | Karma článku: 10.04 | Přečteno: 240 | Diskuse

Jitka Gotterová

Žij a nech žít

Jsem úplně zděšena jak mnohdy zcela nechutnými způsoby se vzájemně lidé napadají. Jedno z jakých příčin.

27.10.2021 v 9:20 | Karma článku: 29.49 | Přečteno: 888 | Diskuse

Bedřich Dvořák

Co se to děje v Černém moři ? Lidé na pláži i přírodní katastrofa.

Někdo se asi zbláznil.Tisíce vojáků na desítkách lodí tam hrají podivnou hru.Válečné vybavení mají určitě Rusové. Musí to tak být,protože se jedná o celé Rusko. A naši určitě nemají jen špuntovky na cvičení a pochodují v podpalubí

5.7.2021 v 11:25 | Karma článku: 24.51 | Přečteno: 928 | Diskuse
Počet článků 52 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 634
ekonom, manažer, komunální politik, předseda místního sdružení ODS Liberec, zastupitel města

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...