Ondřej Červinka

Liberecká paralýza – ohlédnutí za březnovým zastupitelstvem

4. 04. 2017 8:25:33
Liberec je v krizi. V krizi, jakou ještě nepoznal. Není to krize finanční, je to totální krize politická.

Koalice exANO a Změny pro Liberec sice formálně stále existuje, ale fakticky se jedná o krvelačný souboj, kdy jeden dokazuje druhému, kdo má větší svaly. Společně si pak odhlasují jen nesmyslná utrácení z rozpočtu, který už se projídá naprosto bezostyšně. Tatam jsou prohlášení o snižování zadlužení Liberce, žádné se nekoná. Naopak se vytváří čím dál větší dluh v podobě zvyšování provozních výdajů magistrátu. Za dva a půl roku vlády této koalice narostl počet úředníků na magistrátu už téměř o sto lidí. A výsledek? Jedno velké NIC. Dotační smršť, kterou sliboval náměstek Korytář se nekoná. Liberec za poslední dva roky získal na dotacích pár miliónů a vesměs se jednalo o dotace na měkké projekty, které opět živily jen pár věrných zaměstnanců a spřátelené neziskovky, ale hmatatelného dohromady NIC. Z Plánu pro Liberec, kterým Změna tak mocně mávala před volbami v roce 2014 také zbyl jenom cár papíru, který není nikdo schopen realizovat a tak se dá vlastně konstatovat, že je realizován program, se kterým šli do komunálních voleb zastupitelé původně zvolení za ANO, totiž žádný. Stejně jako na státní úrovni se jednalo a vlastně stále jedná jen o prázdná hesla bez obsahu. Město stojí, nerozvíjí se a chřadne. Ve městě je nepořádek. A ti, co se stavěli do rolí bojovníků s korupcí, jsou dnes mistře ve vytváření korupčního prostředí.

Podle toho pak vypadají i jednání zastupitelstev. Na první pohled by se mohlo zdát, že devítihodinová jednání znamenají důkladná řešení problémů města. Opak je však pravdou. Příkladem budiž tříhodinové mlácení prázdné slámy nad hazardem. Předložená byla nic neříkající a nic neřešící usnesení, která na nulové toleranci schválené na konci loňského roku nic neměnila. Přesto exhiboval téměř každý a výsledkem bylo neschválení ani jednoho usnesení. Nutno ovšem říci, výsledek by byl stejný, i kdyby se nějaké schválilo. Malý záchvěv naděje na racionální přístup zastupitelů se objevil při hledání řešení výběru strategického partnera pro sportovní areál Ještěd. Ale pak už rozum definitivně skončil a v plné nahotě se projevily spory uvnitř vládnoucí koalice, kdy primátor města nechal zastupitelstvem zrušit usnesení rady města, která byla ušitá horkou jehlou a schválená jemu natruc většinou Změny. Většinou, kterou prý Změna neměla v Radě města zneužívat a přehlasovávat svého partnera. Zkrátka dohody už neplatí a koalici už dnes drží pohromadě jen gravitace platů uvolněných radních.

A tak vidíme neustálé půtky, které nemají vítěze a tím hlavním poraženým je město, které se zastavilo a vnitřně se jako instituce pomalu rozkládá a přestává fungovat.

Autor: Ondřej Červinka | karma: 17.87 | přečteno: 654 ×
Poslední články autora